درباره چالدران

شهرستان چالدران یکی از مرتفع ترین شهرستانهای کشور واقع در شمال استان آذربایجانغربی، نقطه تلاقی کوههای زاگرس و آرارات با ارتفاع 5156 متر است . دارای آب و هوای سرد کوهستانی است و از نظر موقعیت جغرافیائی از شمال به ماکو و از شرق به شهرستانهای شوط و چایپاره، از جنوب به شهرستان خوی و از غرب به کشور ترکیه (144کیلومتر مرز مشترک ) منتهی میشود وبا مرکز استان (ارومیه )  232کیلومتر فاصله دارد .مجموع راههای بین شهری این شهرستان 175 کیلومتر و مجموع راههای روستایی 454 کیلومتر بوده که 100 کیلومتر (22درصد) از آن آسفالته و مابقی شوسه و خاکی می باشدکه از 47 درصد میانگین استانی 25 درصد کمتر می باشد.

شهرستان چالدران در مختصات جغرافیائی 44درجه و 22 دقیقه طول شرقی و 39 درجه و 4 دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است . این شهرستان از سال 1316 بصورت بخش اداره می شد ، تا اینکه در سال 1375 به برکت نظام مقدّس جمهوری اسلامی از شهرستان ماکو منتزع وبه سطح شهرستان ارتقاء یافت .

شهرستان چالدران با مساحت 1991 کیلو متر مربع بیش از 3/5 درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده است. دارای دو شهر(سیه چشمه آواجیق ) و دوبخش (مرکزی دشتک) و پنج دهستان می باشد. بخش مرکزی شامل دهستانهای : به به جیک ، چالدران شمالی وچالدران جنوبی و بخش دشتک شامل دهستانهای آواجیق شمالی و آواجیق جنوبی بوده و شهر سیه چشمه مرکز شهرستان میباشد.

این شهرستان بر اساس داده های آماری سال 1390 دارای 232 روستا بوده که 199 روستا را روستاهای دارای سکنه و 33 روستا را روستاهای خالی از سکنه تشکیل داده است و بر اساس داده های آماری سال 1395 دارای 178 روستای دارای سکنه می باشد که تعداد 96 روستا دارای جمعیت بالای 20 خانوار و 82 روستا دارای جمعیت زیر 20 خانوار می باشند.

ماکزیمم درجه حرارت ثبت شده 6/34 درجه سانتیگراد در تیر ماه 1387 و مینیمم درجه حرارت در زمستان 6/29-  در دی ماه 1386 بوده است. متوسط درجه حرارت سالیانه 1/8 درجه سانتیگراد و تعداد روزهای یخبندان 139روز  در سال است. توزیع بارش فصلی نشان میدهد که بهار 42%  ؛ تابستان 43% ؛ پاییز 25% ؛ و زمستان 30% از بارندگی های سال را بخود  اختصاص داده است. متوسط بارندگی سالیانه در چالدران طبق آمار ثبت شده 7/446 میلیمتر میباشد و شدید ترین باد ثبت شده در طول دوره آماری 94 کیلومتر در ساعت در جهت جنوب غربی میباشد و برآیند باد غالب شهرستان شمال غربی است.

    1. قابلیت ها و پتانسیل های شهرستان در حوزه کشاورزی و دامداری(با رویکرد اقتصاد مقاومتی):

  • شهرستان چالدران از 30977 هکتار اراضی کشاورزی برخوردار بوده و سهم آن از کل استان 2/4 درصد است که از این میزان 25 درصد آبی و 75 درصد دیم را شامل می گردد ،که عمده محصولات آن گندم،جو،یونجه،اسپرس و سیب زمینی است
  •  در سال 96 پانصد هکتار از اراضی زیر کشت محصول سیب زمینی بوده و متوسط برداشت در هر هکتار در سال 95 معادل 30 تن بوده که در کسب رتبه اول و دوم کشوری با اردبیل رقابت می کند
  • کشت سیر در طی دو سال اخیر با الگو برداری از مراکز تولید این محصول با آب و هوای مشابه و ترویج الگوی کشت در شهرستان بطوریکه در سال 96 پنجاه هکتار از اراضی زیر کشت بوده و متوسط برداشت در هر هکتار در سال 95 به میزان 11 تن می باشد که این میزان برداشت نوید افزایش تولید این محصول در سالهای آتی و تقویت بنیه اقتصادی در منطقه را می دهد 
  • کشت لوبیا در طی سالهای اخیر بدلیل بازدهی مناسب رواج یافته بطوری که در سال 96 چهل هکتار از اراضی شهرستان زیر کشت این محصول بوده و متوسط برداشت در هر هکتار در سال 95 دو تن بوده است.
  • وجود ذخیره گاههای دارویی وخوراکی در عرصه طبیعی از جمله ریواس و انواع سبزیجات موثر در سلامتی انسان.
  • بهره مندی از سد خاکی بابا احمد واقع در 35 کیلومتری جنوب شرق شهرستان بمنظور مهار سیلابهای فصلی ، ذخیره آب جهت مصارف کشاورزی و تغذیه سفره آبهای زیرزمینی درپایین دست سد و شروع عملیات اجرایی آبیاری اراضی پایاب سد به تعداد 4 روستا به میزان 604 هکتار.
  • برخورداری از منابع بسیار غنی آب به ویژه در دشتهای شهرستان ( وجود 7 رودخانه دائمی ، 76 رودخانه فصلی ، 121دهنه چشمه طبیعی ،3واحد قنات ، 357 حلقه چاه که 79حلقه آن چاه عمیق و278 نیمه عمیق )
  • برخورداری از سهم قابل توجهی از مراتع بسیار غنی استان به مساحت 158000هکتار که این شهرستان را به یکی از قطب های مهم دامی کشور تبدیل نموده است.
  • تولید سهم بالائی از محصولات دامی استان  و داشتن مازاد تولید در محصولات دامی از جمله شیر ،پنیر، گوشت قرمز ، پوست و پشم (بطوریکه 350000 دام بومی و بیش از 350000 دام سیار عشایری در این شهرستان پرورش می یابند )
  • وجود پتانسیل بسیار قوی (مراتع غنی ) جهت پرورش زنبور عسل
  • وجود پتانسیل گسترده در زمینه پرورش دام و طیور و توانمندیهای بالقوه در زمینه آبزی پروری
  • ویژگی خاص ییلاقی با مراتع غنی و آب وهوای خوب که شهرستان را به یکی از قطب های اصلی زندگی عشایری آذربایجان تبدیل نموده
  • قابلیت اجرای شهرک دامداری با توجه به قابلیت شایان توجه منطقه
  • -1  قابلیت ها و پتانسیل های شهرستان در حوزه گردشگری و صنایع دستی :

  • موقعیت استراتژیک مرزی و جغرافیائی مساعد با توجه به داشتن 144کیلومتر مرز مشترک  با کشور ترکیه ( قرار گرفتن در دروازه اروپا)
  • قرار گرفتن شهرستان در مسیر جاده ابریشم
  • جوان بودن جمعیت شهرستان و برخورداری از زنان و جوانان توانمند و متدین.
  • برخورداری از جاذبه های طبیعی (اکوتوریستی ) ، مراکز مهم تاریخی نظیر قره کلیسا (ثبت جهانی) ،  مقبره سید صدرالدین ، گمرک صوفعلی  و 104 اثر ثبت شده ملی ، آبگرم معدنی ،تالابهای متنوع، شرشر عرب دیزج، شرشر قرنقو و طبیعت مستعد جهت توسعه صنعت گردشگری.
  • ویژگی خاص ییلاقی شهرستان با مراتع غنی و آب وهوای خوب به عنوان یکی از قطب های اصلی زندگی عشایری آذربایجان و نماد گیاهان دارویی که متأسفانه در طول تاریخ مورد غفلت واقع شده که می تواند مبنای خوبی برای اقتصاد مقاومتی باشد.
  • وجود روستاهای دارای استعداد و هدف گردشگری مانند قره کلیسا ، عرب دیزج ، قرخ بلاغ ، گل اشاقی ، دلیک داش ، صوفعلی ، پیر احمد کندی و بیگ کندی و...
  • زمینه های مناسب جهت گسترش صنایع دستی به ویژه فرش دستباف ، گلیم بافی ، جاجیم بافی و ...